LIBEČEK
Libeček lékařský( Levisticum officinale) je až 2 m vysoká vytrvalá bylina původem z Íránu. Stonek-lodyha je dutý a bohatě rozvětvený. Listy jsou mohutné ve spodní části rostliny až 1 m dlouhé v horní části rostliny podstatně drobnější. V létě kvete hustými žlutozelenými květy a plodem je žlutohnědá dvounažka. Chutí i svým vzhledem trochu připomíná celer.
Listy libečku jsou oblíbené kuchyňské koření. Skvěle se hodí do brambor, salátů, polévek (např. do cibulačky, česnečky), pomazánek, luštěnin, do guláše, do omáček nebo k pečeným masům. Chutí velmi připomíná maggi, proto se mu někdy říká přírodní maggi.
Jako koření se dají využít i semena libečku. Ty mají oproti listům o něco sladší chuť. Ochucuje se nimi maso, vařené brambory nebo lze přidat i do salátů. Semena se také využívají k přípravě parfémů nebo do likérů.
Všechny části libečku je možné usušit. Sušené listy libečku uchováváme ve tmě, aby si udržely barvu. Listy s oddenky je možno i zmrazit nebo naložit do solného nálevu.
V lidovém léčitelství se často využívá jeho léčivých schopností. Sbírá se oddenek s kořeny, listy, méně častěji nať nebo semena. Z oddenků s kořeny se dělá odvar, ale lze je podávat i jako zeleninu, například nakrájenou do polévky(v takovém případě je nutné kořen předem oloupat). Semena se užívají syrová(2–3× denně po jídle na špičku kulatého nože nebo ve formě nálevu(1 kávová lžička na ¼ litru vody, 10 minut louhovat, pít 1–2 denně po jídle). Nať se nejčastěji používá do koupelí hlavně při revmatismu nebo plísňových onemocněních kůže.
Libeček příznivě působí na zažívání-napomáhá vylučování trávicích šťáv a žluči, zklidňuje pálení žáhy, působí proti nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Libeček je také silně močopudný a zvyšuje vylučování solí močí. Působí jako léčba a prevence žlučníkových a ledvinových kamenů, zánětů močového ústrojí a při bolestivé nebo nepravidelné menstruaci.Také rozpouští hleny, čehož se využívá při nachlazení.
Libeček je na pěstování poměrně nenáročná rostlina. Dobře roste ve stínu i na výsluní, ale jen ve vlhké a úrodné půdě s dostatkem živin. Je mrazuvzdorný. Vytváří silný, dužnatý oddenek do kterého na zimu stáhne všechny živiny a s jehož pomocí přezimuje.
Vzhledem k tomu, že na potřeby běžné domácnosti stačí většinou jedna rostlina, a také kvůli tomu, že sám libeček má tendenci se až plevelovitě rozrůstat, je pro většinu lidí zbytečně pracné zkoušet ho pěstovat přímo ze semen. Daleko výhodnější je si pro začátek koupit nebo si od známého dělením trsu sehnat malou sazeničku. Ta se časem sama bohatě rozroste a právě pomocí dělení trsů si ho pak můžeme v případě potřeby namnožit už sami.
Lze ho dobře pěstovat i v nádobách např. doma v bytě. V takovém případě mu dopřejte dostatek světla a umístěte ho spíše do studenější místnosti.
Rozmnožujeme jej dělením trsů nebo výsevem.
Tagy: libeček